fiqaasrul ♥
Chive Dumpling
Thursday, December 29, 2016 • Thursday, December 29, 2016 • 0 comments


Haritu aku ada buat not so Chinese Chive Dumpling.
Craving tahap babun so aku putuskan untuk buat sendiri. Dijamin halalan toyyiban xD

Resepi
Source: zarifnuhin

Kulit dumpling

140g wheat starch (tepung jagung pun boleh)
30g tepung ubi kayu
1 tsp minyak
280gm air
sedikit gara,

*10-20g tepung ubi kayu

Cara-cara:
1. Campurkan kedua tepung dan garam. Sebatikan.
2. Didihkan air dan sukat mengikut resepi.
3. Masukkan air ke dalam campuran tepung, gaul seketika.
4. Uli ketika doh masih panas bersama bahan bertanda * sehingga doh lembut dan tidak melekat di tangan.
5. Bahagikan dan canai mengikut citarasa.

Untuk filling, aku main hantam ja hahaha.
Uli panas panas memang bikin tapak tangan melepuh. huhu
Last sekali kukus dengan api besar selama 5 minit.





janji sedap.


OLDNEW
This Owner ♥
Thanks for coming


Welcome

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum :) Hello, you step on my blog, please behave yourself or else get out from here
Status : passing by :)

Talk Here ♥
Leave your footprints


SAY SOMETHING

Followers ♥
U Follow, I Follow


AWESOMENESS

Blog Archieve ♥
Story time

Thank You ♥
Credits


BIG APPLAUSE



Basecode:Masterly Elmo
Template:Izyanyancinnamon
Other help:B L O G S K I N
Best View:Google Mozilla
Owner blog: jelly (: